Stäng
I kundvagnen
Varor
Töm kundvagn

Kundvagnen

Butik

Inspiration

Community

Mer information

Tjänster

Underbara byggnader

Så här förvandlar du de tråkigaste byggnader till starka och vackra bilder

Amazing architectural shots

Arkitekturfotogragering kan vara en utmaning eftersom det ofta är svårt att förflytta sig runt en byggnad för att få olika perspektiv. Det kan även vara problematiskt att få in hela det skrymmande objektet i en bild. Hur ska man göra?

Rätt plats

Innan du ens börjar tänka på att ta fram kameran bör du ta dig en titt på omgivningarna. Oavsett om det är en bro, en stadsbyggnad eller ett hus på landet du ska fota så är det ofta omgivningarna som ger objektet mening – särskilt om det är en blandning av nytt och gammalt, eller om det är stora ytor runt objektet. Se hur du på olika sätt kan inkludera byggnaden i din bild för att på bästa sätt förstärka den känsla du vill framkalla med ditt foto.

Nära – men inte för nära

Om du fotograferar en byggnad i en stadsmiljö måste du stå ganska nära för att undvika att bilden ska skymmas av andra objekt. Samtidigt kan du inte stå för nära i och med att du då riskerar att inte få med hela byggnaden i bilden. Lösningen på problemet är att använda en vidvinkelslins, vidvinkelskonverterare eller att sätta samman flera bilder till ett panoramafoto med ett bildredigeringsprogram.


Amazing architectural shots

Ett sinne för detaljer

När du fått ordning på de generella bitarna förden övergripande strukturen i ditt foto kan du ta en närmare titt på detaljerna. Tänk på att det ofta är de små detaljerna som speglar byggnadens personlighet och att de därför kan göra stor skillnad. Använd dig av intressanta mönster, reflektioner, färger och material för att få ut det mesta av din bild.


Himlen är ett viktigt element i flertalet arkitekturbilder och kan verkligen påverka bildens övergripande känsla.

Känsla för skala

Om det som gör ditt objekt speciellt är dess storlek måste du se till kunna illustrera detta i fotot. New Yorks skyskrapor är till exempel ofta fotograferade av människor som ligger ner på marken och tittar upp för att verkligen understryka hur stora och mäktiga de känns. Att inkludera människor eller bilar kan också ge samma känsla.

Linjer som går ihop

Ett vanligt problem vid fotografering av byggnader och arkitekturer är att vertikala linjer, t.ex. sidorna på ett torn, ser ut som att de går ihop. För att undvika detta kan du använda en längre lins för att få ett större avstånd mellan dig och ditt objekt. Ett alternativ är att ta sig högre upp så att du inte behöver luta kameran så mycket. Om inget av alternativen passar dig kan du alltid använda ett redigeringsprogram för att dra ut bilden och få på så sätt göra den mer realistisk


Amazing architectural shots Amazing architectural shots Amazing architectural shots

Välj rätt tillfälle

När du fotar byggnader och monument är du helt beroende av dagsljus eller annan naturlig belysning. Eftersom du inte kan flytta runt ljuskällan måste du välja rätt tid på dagen för att ljuset ska ligga rätt på den byggnad du vill fotografera. Olika ljus ger olika strukturer i bilden. Varmt eftermiddagsljus tar till exempel fram rika toner i en tegelvägg medan sidljus är användbart om man vill framhäva strukturer. En nattbild med strålkastarsken ger en helt annan känsla.

Titta upp

Himlen är ett viktigt element i flertalet arkitekturbilder och kan verkligen påverka bildens övergripande känsla. En klarblå himmel hjälper till att framhäva konturer medan ovädersmoln ger bilden en dramatisk känsla.


Laddning

Laddar...

Var god vänta.Laddar...
Uppladdning...

Tillgängligt inom kort

Ett mail för att återställa ditt lösenord har skickats till din e-postadress.

För många inloggningsförsök med fel lösenord. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.
Det verkar som att lösenordet du använder kan vara osäkert. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.


Kontrollera din informationDet här kontot är avstängt.

Glömt lösenord?
Klicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.

Inte medlem än?

Behöver du hjälp att logga in? Här kan du få hjälp

Återställ mitt lösenord