Stäng
I kundvagnen
Varor
Töm kundvagn

Kundvagnen

Butik

Inspiration

Community

Mer information

Tjänster

Tips på fotokomposition

Lär dig hur du ger dina bilder en konstnärlig känsla

Att få till en vacker fotokomposition är något som kommer instinktivt för professionella fotografer. De känner snabbt igen en klassisk layout eller intressant vinkel på en gång och vet vad som fungerar. Vi vanliga dödliga måste öva och öva för att få till ett fint foto. Att kunna ta vackert komponerade foton är verkligen en konst värd att bemästra och därför har vi satt ihop några råd för att alla amatörfotografer som vill ta fina bilder.

Skruva till det!

Fill the frame

Fyll bilden

Du kanske automatiskt tänker på landskap som antingen horisontella eller vertikala porträtt. Generellt sett så fungerar det så men det finns inget som hindrar dig att experimentera med vinklar. Resultatet kan både förvåna, och överträffa dina förväntningar!

Fyll upp utrymmet

Ett av de vanligaste misstagen en amatörfotograf gör är att lämna tomma ytor på sina foton. Vissa bilder gör sig bra med mycket utrymme runt huvudobjektet men alltför ofta ar det bara distraherande. Fyll istället upp fotot med ditt objekt och var inte rädd att låta det ta plats!

Centrering?

Det är lätt hänt att låta kameran fokusera direkt på objektet. Ofta blir bilderna jättefina, särskilt om det finns en symmetri i bilden. Många gånger kan du däremot skapa en mer dynamisk känsla i bilden genom att placera objektet vid bildens ena kant.

Tänk i tredjedelar

Du kan använda den så kallade tredjedelsregeln om du försöker att komponera en bild och det inte känns helt rätt. Tänk dig att du lägger ett rutnät över din bild. Placera dina viktigaste objekt där rutnätets linjer korsas.


Det är inte för intet som professionella fotografer letar efter naturliga ramar inom fotot

Hitta mönster

Starka, repetitiva mönster och intressanta former fungerar bra vid fotografering. Om du dessutom lägger in något som bryter av mönstret kan det bli ännu bättre. Du kan också leta efter intressanta linjer och kurvor som drar blicken till bilden så som till exempel en flod, järnvägsräls eller en skogsstig.


Tredjedelsregeln

Tredjedelsregeln

Mönster

Mönster

Inramning

Inramning

Rama in bilden

Det är inte för intet som professionella fotografer letar efter naturliga ramar inom fotot. Använd dig av dörröppningar, fönsterramar, bågar och speglar för att skapa en känsla av djup i dina bilder och ge dem större betydelse.

Byt vinkel

Du vet precis vad du vill fota men inte hur du bäst fångar det! Testa att fota ifrån en annan vinkel och se vilken skillnad det kan göra. Du kan till exempel ta ta bild ovanifrån eller lägga dig på golvet och fota uppåt. Bilderna kommer att se helt annorlunda ut, trots att föremålet förblir detsamma.

Gör som proffsen

Bläddra igenom bilder som professionella fotografer har tagit för att lära dig vad som fungerar - och varför det gör det. Fundera över hur bilderna är uppbyggda och vad det är som gör dem vackra. Det finns alltid något du kan lära dig!

Experimentera!

Ett bra sätt att lära sig är genom att försöka – och våga misslyckas. Våra riktlinjer kommer definitivt att vara till nytta när du fotar men du behöver inte följa dem till punkt och pricka. Bryt reglerna om du vill. Det kanske inte alltid funkar, men om det gör det kommer resultatet att bli strålande! .Laddning

Laddar...

Var god vänta.Laddar...
Uppladdning...

Tillgängligt inom kort

Ett mail för att återställa ditt lösenord har skickats till din e-postadress.

För många inloggningsförsök med fel lösenord. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.
Det verkar som att lösenordet du använder kan vara osäkert. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.


Kontrollera din informationDet här kontot är avstängt.

Glömt lösenord?
Klicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.

Inte medlem än?

Behöver du hjälp att logga in? Här kan du få hjälp

Återställ mitt lösenord