Stäng
I kundvagnen
Varor
Töm kundvagn

Kundvagnen

Butik

Inspiration

Community

Mer information

Tjänster

Konsten att ta stillbilder

IIntressanta och vackra stillbildsmotiv finns överallt!

Att fotografera stilleben är en bra utgångspunkt för nybörjare. Det är så mycket lättare att bli vän med din kamera när du inte har otåliga modeller som väntar på att du "bara ska ta bilden". Du behöver inte heller någon studio och rekvisitan är i regel ganska mobil. Använd detta till din fördel och se hur du snabbt utvecklar fotografiska färdigheter genom att fota stillbilder.

Gör det enkelt!

Se dig om i ditt hem efter sådant som kan vara intressant att fota. Kom ihåg att de enklaste ting ofta är de som gör sig bäst på foto. Även de mest oväntade objekt kan bli iögonfallade bilder, särskilt om du sätter samman saker som normalt sett inte hör ihop.


Act on instinctWait for it

Låt dig inspireras!

Inspireras av hur stora konstnärer såsom Van Gogh och Monet har komponerat sina tavlor. Observera hur de har gjort vardagliga objekt till nästan magiska ting för att lära dig hur du själv ska kunna ge samma känsla åt dina egna fotografier. När dina egna bilder börjar få den där konstnärskänslan kan du vara säker att du är på rätt spår!


Testa din egen förmåga genom att transformera vardagliga saker till spännande bilder!

Jämför bildkomponeringar

Att leka med olika bildkompositioner genom att förflytta enstaka objekt kan göra stor skillnad för bildens slutresultat. Du kan också lämna kompositionen intakt och istället flytta kameran för att fota onjektet ur olika vinklar. Jämför sedan de resultat du får med varandra på datorn för att få en uppfattning om bildens helhet samt små skillnader bilderna emellan. På det här sättet kan du se vad som fungerar – och varför det gör det.

Lär dig ljuset

Flytta runt din uppställning för att få till olika ljussättning om du har möjlighet. På så sätt kan du se hur olika ljusförutsättningar kan ändra bildens utseende och känsla. Testa att ha belysning framifrån, från sidan, och bakifrån för att se vad det ger för resultat i bilden. Jämför gärna dagsljus med blixt.


Eye fro detail
Mixture of monochrome
Eye for detail

Att få till rätt ljus

Stillbildsfotografering är ett idealt sätt att lära sig om hur ljussättningen fungerar i en studiomiljö. Om du inte vill investera i professionell utrustning kan du helt enkelt använda en skrivbordslampa. Expeimentera med att sprida ut ljuset genom att använda ett vitt papper eller plast. Du kan även använda en reflex för att ljuset ska studsa tillbaks till fotoytan.

Vardagliga ting

Testa dina kunskaper genom att transformera vardagliga objekt till spännande bilder. Öva dig i att ta bilder på objekt med ytor i metall och glas, som lätt reflekterar ljuset och därför är svåra att fotografera. Prova att ta samma bild med olika bakgrund för att se vad det gör för skillnad. Tänk på att lägga till andra spännande element så som vattendroppar eller starkt kontrasterande färger. Om du trodde att stillbilder var tråkigt – tänk om!
Laddning

Laddar...

Var god vänta.Laddar...
Uppladdning...

Tillgängligt inom kort

Ett mail för att återställa ditt lösenord har skickats till din e-postadress.

För många inloggningsförsök med fel lösenord. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.
Det verkar som att lösenordet du använder kan vara osäkert. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.


Kontrollera din informationDet här kontot är avstängt.

Glömt lösenord?
Klicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.

Inte medlem än?

Behöver du hjälp att logga in? Här kan du få hjälp

Återställ mitt lösenord