Stäng
I kundvagnen
Varor
Töm kundvagn

Kundvagnen

Butik

Inspiration

Community

Mer information

Tjänster

Fotografera fyrverkerier

Lär dig att ta foton som är lika spektakulära som fyrverkeriet!

Photographing fireworks

Om du gör det rätt kan fyrverkerifoton bli väldigt imponerande. En svart himmel fylld med färsprakande fyrverkerier blir både en vacker bild och ett fint minne att plocka fram senare. Men det var ju det där med att göra det rätt också. Här kommer tipsen för att hjälpa dig på traven.

Använd ett stativ

När du fotograferar fyrverkerier kommer du måsta använda en långsam slutartid från 2 till 10 sekunder. Då är det viktigt att använda ett stativ eftersom du själv inte kommer att kunna hålla kameran stadig under så lång tid. Använder du ett stativ så slipper du suddiga bilder.

Hitta en bra vinkel

Om det är möjligt bör du se till att placera dig i rätt läge och ha vinden i åtanke. Gör du det kommer all rök som fyrverkerierna skapar att blåsa åt ett håll, och ut ur bilden. Tänk också på att ställa dig så att du inte står i vägen för andra. Du vill inte att folk ska snubbla över ditt stativ. Om det går kan du försöka få med ett välkänt monument eller fota vid vatten för att kunna fånga reflektionerna som bildas däri.


Hitta en bra vinkel

Vart ska man börja?

Om du är nybörjare kan det vara bra att experimentera med långa slutartider. Det kan vara en början att manuellt ställa in kameran på nånting i stil med f5.6 på 100 ISO för att få en 4 sekunders exponering. Sedan kan du testa mindre bländare och olika exponeringar tills du får det resultat du eftersträvat. Att behålla ISOn på 100 kan tyckas vara lågt, men det kommer att ge bilderna högre kvalitet och förebygga stördningar. Om du inte har möjlighet att göra manuella inställningar kan du testa att använda nattinställningen eller inställningen med fyrverkeribilden.

Hitta fokus

Kamerans autofokus har ofta svårt att hitta något att fokusera på i den här situationen så du kan lika gärna stänga av funktionen och använda manuella inställningar istället. En högre f-inställning, så som f11, med ett stort djup, kommer göra det lättare att hitta fokusera eftersom det är så mycket mer att fokusera på än vid ett lågt F. När du känner dig nöjd med inställningarna kan du fortsätta använda dem under hela fotosessionen.


Att behålla ISO:n på 100 kan tyckas vara lågt, men det kommer att ge bilderna en högre kvalitet och förebygga störningar.

Glöm blixten

Det finns inte en möjlighet att din kamerablixt kan lysa upp hela den nattsvarta himlen. Den enda effekt din blixt kommer att ha är att irritera de övriga åskådarna. Därför kan du lika gärna stänga av den och ta dina foton utan blixt.

Minimera skakningar

Att använda en fjärrstyrd utlösare istället för en tidsinställd självutlösare är ett bra sätt att undvika onödiga skakningar. Den är bättre än den tidsinställda, som vanligtvis är bra för foton med lång exponering, eftersom timingen är jätteviktig vid fotografering av fyrverkerier.


Grand finale Smooth operator Framing fireworks

Den stora finalen

Ta reda på ungefär hur länge fyrverkeriet beräknas hålla på. Du får då en bra uppfattning om hur du måste hushålla med ditt minneskort. Kom ihåg att de alltid sparar det bästa till sist och se till att du inte har slut på minne vid fyrverkeriets final.

Rama in fyrverkerier

Närbilder på fyrverkerier fyllda med färger är vackert, men att få till inramningen rätt kräver en känsla för timing och en stor portion tur. Börja därför med bilder längre ifrån för att fånga hela känslan. Du kan självklart beskära bilderna på datorn för att få den där vackra närbilden i efterhand.

Bulb-inställning

Genom att ställa in din kamera på B, eller bulb mode, kan slutaren hållas öppen så länge du vill genom att du håller ner utlösaren. Så tryck in den när fyrverkeriet startar och håll den intryckt tills det slutar. Det är mycket mer effektivt om du använder en fjärstyrd utlösare. Är du riktigt fiffig kan du täcka linsen med en bit svart kartong. Du tar sedan bort kartongen när fyrverkeriet smäller av och sätter tillbaks det mellan fyrverkerier. På det sättet kan du få in flera stycken vackra fyrverkerier i samma bild.
Laddning

Laddar...

Var god vänta.Laddar...
Uppladdning...

Tillgängligt inom kort

Ett mail för att återställa ditt lösenord har skickats till din e-postadress.

För många inloggningsförsök med fel lösenord. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.
Det verkar som att lösenordet du använder kan vara osäkert. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.


Kontrollera din informationDet här kontot är avstängt.

Glömt lösenord?
Klicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.

Inte medlem än?

Behöver du hjälp att logga in? Här kan du få hjälp

Återställ mitt lösenord