Stäng
I kundvagnen
Varor
Töm kundvagn

Kundvagnen

Butik

Inspiration

Community

Mer information

Tjänster

Fotografera blommor

Blommor av alla de slag kan utgöra grunden till vackra foton

Photographing flowers

Vackra färger, struktur och former gör blommor till fängslande objekt. Det är en konst att fotografera blommor men om om du bara får grepp om grunderna kommer du klara det galant.

Fokuspunkt

Tänk på varför du dras till en särskild bild eller blomma innan du börjar fotografera så du får klart för dig varför du vill fotografera den. Det kan vara den starka färgen,den ovanliga teckningen eller blombladens form. Försök att fokusera bilden runt denna egenskap för att vara säker på att den avspeglas i dina foton.

Perfekta exemplar

Att hitta perfekta blommor är inte så lätt som det låter. En trädgård kan vid första anblick tyckas vara full av underbart vackra blommor. När du tar dig en närmare titt visar sdet sig ofta att den perfekta trädgården är full av skavanker och att ingen blomma är så perfekt som du önskar. Därför är det roligt att gå på blomsterutställningar som visar blommor i full blomning, samtidigt som du får se ett stort utbud olika arter.


Focal feature

Blomstervänliga inställningar

När du använder en kompaktkamera kan du nyttja makro eller närbildsinställningen och en vidvinkelzoom. Symbolen för denna inställning är ofta en blomma – och det är inte för intet som den är det! Ett kvalitetsmakroobjektiv är det bästa valet om man använder en SLR-kamera. Du kan också använda ett objektiv med lång bräddvidd, runt 200mm. Det resulterar i ett avstånd mellan dig och ditt objekt. Ett billigare alternativ är att välja en närbildslins som du kan skruva på ditt vanliga objektiv, precis som ett filter. Detta innebär dock att du måste komma mycket närmare objektet.


Vänta tills en insekt landar på blomman för att lägga till ett intressant inslag, eller ta foton precis efter det regnat så du får med en massa härliga vattendroppar

Rätt exponering

Använd rätt exponering för blommorna, inte för lövverket. Även om det är en stor skillnad dem emellan gör det ingenting om lövverket ser mörkt ut – det är blommorna som räknas. Det kan till och med vara till din fördel att framhäva blommans form.

Hitta en reflektor

Professionella fotografer använder ofta reflektorer för att få ljuset att studsa tillbaks till fotot. En riktig reflektor har vanligvis en gyllene sida, för att ge ett varmt sken, och en vit sida för en mer naturlig effekt. Om du inte vill lägga pengar på en reflektor kan du använda ett vitt kartongark istället. Se efter vart ljuset kommer ifrån och rikta din reflektor efter det. Du kan använda ett vitt papper för att sprida ut ljuset.


Shallow depth of field Find a reflector Tricks to try

Redigera bilden

Du kan använda ett redigeringsprogram för att få den effekt du vill ha. Det är både enkelt och roligt! Till exempel kan du, med vårt Picnic redigeringsverktyg, förhöja färger genom att öka mättnaden, eller helt ändra färger i bilden. Testa och lek med bilden tills du har den effekt du vill ha.

Grunt skärpedjup

Ett grunt skärpedjup ger en skarpt fokuserad blomma mot en suddig bakgrund. Det är ett bra sätt att hålla åskådarens blick på fokus i bilden utan att skapa distraktioner från bakgrunden. När du använder ett grunt skärpedjup kan även de minsta rörelser resultera i suddiga bilder, så ta många foton och undvik vind.

Tips och tricks

Här är ett par tips och tricks att använda när du fotar. Placera ett färgat ark bakom blommorna du valt för att ge bilden en ren bakgrund. Ta en bild i vilken blommorna tar upp hela bilden utan att lämna utrymme för någon bakgrund. Vänta tills en insekt landar på blomman för att lägga till ett intressant inslag, eller ta foton precis efter det regnat så du får med en massa härliga vattendroppar. Om du jobbar i starkt solljus kan ett polariseringsfilter vara användbart för att mätta färgerna och ta bort skinande reflektioner i löv och blomsterblad som du kanske inte vill ha.
Laddning

Laddar...

Var god vänta.Laddar...
Uppladdning...

Tillgängligt inom kort

Ett mail för att återställa ditt lösenord har skickats till din e-postadress.

För många inloggningsförsök med fel lösenord. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.
Det verkar som att lösenordet du använder kan vara osäkert. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.


Kontrollera din informationDet här kontot är avstängt.

Glömt lösenord?
Klicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.

Inte medlem än?

Behöver du hjälp att logga in? Här kan du få hjälp

Återställ mitt lösenord