Stäng
I kundvagnen
Varor
Töm kundvagn

Kundvagnen

Butik

Inspiration

Community

Mer information

Tjänster

Landskapsfoton med det lilla extra

Ta landskapsbilder och gör landskapet vackrare på bild än i verkligheten

Wow factor landscapes

Du ser ett underbart landskap som är så vackert att du bara måste fotografera det. Du längtar efter att få se det i tryck, men blir besviken när du upptäcker att du inte lyckats fånga scenens magi med din kamera. Känner du igen dig? Läs vidare för att få reda på vad du gjort för fel.

Se till att få rätt ljussättning

Bra ljussättning är det absolut viktigaste vid fotografering. Ett plats som inte ser mycket ut för världen när det är mulet kan se helt annorlunda ut när solen skiner. Besök dina favoritplatser ofta för att se hur de ser ut beroende på årstid, väder och tid på dygnet. Rent generellt sett är tidiga morgnar och sena eftermiddagar bäst lämpade för landskapsfotografering eftersom den naturliga ljussättningen är mest smickrande då. Så gå upp tidigt för att få uppleva den där kalla, dimmiga morgonen, eller daggstänkta ängen – du kommer inte att bli besviken…


Get the light right

Tankepaus

Det är lätt att helt instinktivt börja ta bilder när du ser en pittoresk miljö. Visst kan man göra så, men stanna upp en minut när du väl hart tagit de där första uppenbara bilderna, och se dig omkring. Fundera på om du verkligen står på rätt ställe eller om du borde flytta på dig. Kanske skulle ett helt nytt inslag göra bilden ännu bättre eller finns det kanske andra, mer ovanliga, bildkomponeringar som skulle göra bilden bättre.


Landscape lenses

Landskapsliner

Det är ofta landskapets oändlighet som gör det så storslaget. För att få samma känsla i ett foto behövs en vidvinkellins som har kapacitet att fånga det som du ser framför dig, på bild. Att använda ett teleobjektiv kan istället ge känslan av att allt är närmare eller för att isolera individuella områden i ett landskap.


Vägar, stigar och trädlinjer är sådant som fungerar bra för att dra blickar till en bild

Stadig på hand

Om du vill hålla bilden skarp från ett långt avstånd behövs en liten bländare. Detta ger en långsam slutartid som innebär att du riskerar att få skakningsoskärpa – även en klar dag. Om du använder ett stativ kan du förhindra detta, eftersom kameran då hålls stadig. För att få bilden extra stadig kan du dessutom använda kamerans timer för att ta bilden.

Gör bilden intressant

Titta efter intressanta och spänande färger, former och strukturer. Generellt sett bör man ha något intressant i förgrunden, mitten och i bakgrunden för att behålla åskådarens intresse. Vägar, stigar och trädlinjer är sådant som fungerar bra för att dra blickar till en bild. Att inkludera människor i bilden kan ge den mer känsla och skalenlighet.


Add some interestAdd some interest

Att få rätt exponering

Att ha rätt exponering är sådant som kan skilja ditt fotografi från enkla snapshots. Om du har problem med att få till rätt exponeringstid kan du prova att ta exakt samma bild med olika exponeringstid. Många kameror har en funktion där detta kan ställas in automatiskt. Se över bilderna när du är klar med att fota och framkalla enbart den bild du är mest nöjd med. Du kan också kombinera de olika bilderna i ett bildbehandlingsprogram för att sätta samman det bästa ifrån de olika bilderna.

Det är inte fel att fuska

Att använda ett redigeringsprogram kan ibland rädda en bild. Använd en programvara för att beskära bilderna, förhöja färgerna och ta bort sådant som du inte vill ha i bilden. Du kan till och med lägga in sånt som inte var med i bilden från första början! Helt plötsligt har du den där riktigt speciella och vackra landskapsbilden du jobbat så hårt för!
Laddning

Laddar...

Var god vänta.Laddar...
Uppladdning...

Tillgängligt inom kort

Ett mail för att återställa ditt lösenord har skickats till din e-postadress.

För många inloggningsförsök med fel lösenord. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.
Det verkar som att lösenordet du använder kan vara osäkert. Vänligenåterställ ditt lösenordKlicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.för att fortsätta.


Kontrollera din informationDet här kontot är avstängt.

Glömt lösenord?
Klicka här och ange din e-postadress. Ett mail kommer sedan att skickas till dig för att återställa ditt lösenord.

Inte medlem än?

Behöver du hjälp att logga in? Här kan du få hjälp

Återställ mitt lösenord